Gör din egen diptyk

Tillbaka till Kalligrafi  Till Startsidan 

  Inte kalligrafins mest omistliga "gadget", men definitivt
  något att visa upp på medeltidsmarknader etc. Här får du
  instruktioner om hur du gör din egen efter medeltida förlaga!

  En diptyk  är bland annat namnet på en medeltida anteckningsbok. Den hade sin givna plats i en tid då papper inte fanns att tillgå och pergamentet var för dyrbart för ströanteckningar. Egentligen har diptyken funnits ända sedan antiken - avbildningar finns t ex på väggmålningar i Pompeji - men förebilden till min är tvådelad, just som det latinska namnet anger. Det fanns också "mono"-versioner: platta vaxtavlor med handtag, inte helt olika en handspegel. Idén är mycket enkel: två små, grunda trälådor fylls med vax, lådorna sätts samman med gångjärn (eller som i mitt fall med läderremmar) och voila! Vi har en diptyk.

  Material

  ¤ En mindre trälåda, t ex ett  grunt skrin, en cigarrbox el dyl.
  ¤ Bivax (hör med hobbyaffär eller lokal biodlare)
  ¤ Läderremmar
  ¤ Små nubb
  ¤ En ätpinne till kinamat
  ¤ Bets i mörk/mörkbrun/rödbrun nyans
  ¤ Ev. stålull
  ¤ Vax/möbelvax/Carnaubavax för ytbehandling


  Gör så här:

  Skaffa trälådan. Förslagsvis kan du leta i hobbyaffärer av typen Slöjddetaljer, Panduro osv. Den ska vara obehandlad i ytan. Bäst är om den inte har inre "krage" i botten eller lock, i "omlott", utan överdel möter underdel yta mot yta.

  Har lådan gångjärn kan du överväga att ta bort dem. Vi ska ju göra en riktig medeltidsdiptyk! Ta också bort beslag för stängning, lås el dyl. Ev kan du sätta en liten hasp som håller ihop de bägge låddelarna istället för lås.

  Betsa trälådan i önskad nyans. Mörkbrunt eller en nästan svart nyans är lämpligt i sammanhanget. När betset torkat, går du över den med polishvax (bivax med terpentin finns färdigfärgat eller ofärgat som du tonar med konstnärsfärger och blandar med spatel noggrannt). Putsa in vaxet med cirklande rörelser, använd helst stålull. Trasa funkar också, men vaxet går då inte in lika djupt i träet.

  Skär till remsor av svart eller ofärgat, mjukt läder, ca 2 cm breda och så långa att de når runt trälådan och ca 10 cm blir över på varje sida så att du har något att knyta med. Läderremsorna kan limmas i träytan men du kan och bör också sätta fast dem med små nubb.

  Smält bivax i vattenbad (INTE direkt i kastrull el dyl!) Häll det smälta vaxet omedelbart i lådorna - se till att inga luftfickor bildas - och låt stelna. Du har nu själva diptyken klar.
  Såga av en ätpinne, gärna en med lite urfasat mönster i ena änden för skönhetens skull (Fixa annars till det med en liten rund- eller kvartsfil). Slipa eller tälj ned ena ändan så som du vässar en blyertspenna; med denna spets ska du rista i vaxet.Betsa även denna  om den är obehandlad. Lacka eller vaxa som skydd. Du har nu en "stylus", dvs medeltids-skrivarens anteckningspenna. Vill du ha det riktigt snajdigt och autentiskt sätter du fast stylusen i en kedja som fästs på lämpligt ställe på diptyken.

  Dina inristade bokstäver kommer inte att synas så tydligt i ytan, men det gör å andra sidan inte bokstäver på en platt dataskärm sedd från sidan heller. Vem sa att utvecklingen gått framåt?

  För att "sudda" skaver du bara av bokstäverna från vaxytan. Medeltidsfolk hade platt ända på stylusen för detta ändamål. Stållinjal, sked eller liknande går också bra.
   
  Tillbaka till Kalligrafi
  © Johan Gustafsson 2008. All rights reserved
  Du får inte mångfaldiga denna artikel på något sätt utan att först fråga om lov.
  Klicka för att zooma in
   


  "Fuga manus"© Johan Gustafsson 2016den 16 november 2017