Gjutning och illusionsmålning

Avgjutning och illusionsmålning har alltid intresserat mig. Här visar jag ett litet urval av saker jag gjort.

1. Exempel på avgjutningar och illusionsmålning

Klicka för att zooma in
Avgjutna bokryggar monterade på platta och uppsatta i bokhylla.
Klicka för att zooma in
När jag tagit bort en av ryggarna ser man tydligt att det är ganska tunna avgjutningar som målats för att likna skinnband.
Klicka för att zooma in
Sett från sidan. En sådan här platta kan bl a användas att dölja saker i bokhyllan
Klicka för att zooma in
Flintlåspistol?!?Det ska så se ut, förstås. Men...
Klicka för att zooma in
...som synes är den en avgjutning som målats. På andra sidan är den gipsren.
Klicka för att zooma inDenna konsol är också av gips. Här har jag målat ytan som ädelträ för att den ska matcha själva hyllplanet den håller uppe (vilket är av riktigt trä).
Klicka för att zooma inIllusionsmålning på gång! Här håller jag på med ett kök i en gammal kåk, där ägaren satt in nya skåpsluckor och nu önskade den gamla bröstpanelen runt om hela köket i samma stil som luckorna. Efter grundning två gånger med en lätt tonad vit färg lägger jag nu på en lasyr med en s.k. moddlare (tja, en vanlig platt pensel, helt enkelt).
Klicka för att zooma inLasyren är "öppen" en stund så att man hinner bearbeta den med det målarverktyg man finner lämpligast - i detta fall en s.k. ekpiskare (pensel med rejält långa borst). Därefter "suddar" man i den nu halvtorra lasyren på tvärsan med en s.k. grävlingsfördrivare, vilket mattar av den ibland övertydliga ådringen. På bilden har jag också (till vänster) tecknat en sorts knota i träet med en vanlig konstnärspensel, medan ytan i mitten är "kammad" med en särskild sorts stålkam för lasyr. Sist lackerar man med ett speciallack som inte drar ut ådringen.
Klicka för att zooma in
En vägghylla/konsol med kerub. Gipset är "tonat" för att se antikt ut.
Klicka för att zooma in
Häst i gips som jag bronserat.
Illusionsmålning,gjutning,Johan Gustafsson,www.arkaisk.se,ikonHär har jag gjutit en kopia av en bysantinsk ikon (originalet är gjort i elfenben). Materialet är stengips. Ytan är gjord av en blandning av bronseringsvax och så kallad "gotiskt vax" som engelsmännen använder till att få sina takbjälkar att se medeltida ut.
Det gäller att ha en bra samling penslar...
Kerub,ängel,barock,gjutning,illusionsmålning,Johan Gustafsson,www.arkaisk.seHär har vi en avgjutning från en kyrka i Kalmar. Originalet (från barocken) var gjord i papier maché, men själv använde jag vanligt gips som gjutmassa till denna kopia. Ängeln, för det är en sådan, har jag bemålat i en begränsad färgskala. Ansiktet gjorde jag i den tidstypiska ljusgråa hudnyansen, och ytan är även krackelerad.

Tips på gjutning

Om du vill gjuta av något som tål värme (t ex en liten statyett av porslin el dyl) så kan jag tipsa om en bra produkt; Vinamold. Gjutformarna blir flexibla, och produkten kommer i tre hårdhetsgrader, beroende på hur fast du vill ha formen.
Man smälter Vinamold (bäst sker detta i ugn), varpå massan hälls runt det som avgjutas. Formen kan användas många, många gånger. Och vad som är riktigt bra och ekonomiskt, är att Vinamold kan återanvändas gång på gång! Tröttnar du på en gjutform, är det bara att smälta om massan och använda den till något annat.
Om det du ska gjuta av INTE tål värme, kan du glömma Vinamold, eftersom massan håller 150 grader i smält tillstånd.
 


"Fuga manus"© Johan Gustafsson 2016den 16 november 2017