Lexikon över missuppfattningar, vanföreställningar, faktoider m m

Hur kan en myt vara sann? Varför är det omöjligt att döpa en kille till Bertil? Ta chansen att snappa upp lite om några av de miljontals missuppfattningar och felaktigheter som florerar där ute. På nästa trista partaj kan du blixtra så där lagom drygt med dina kunskaper i guldfiskarnas (förhållandevis) goda minne...
Absint
"Alla sätt är bra..."
Albinonis Adagio
"Arga unga män"
Askonsdag
Amadeus
Aftnar
Badkarsvirveln
Bambi
Barn
BH-bränningar
Bibeln
Blyertspennor
Caesar
"Colonel Boogie"
Catgut
Chop Suey - kinamat?
Dagis
Darwin
"Die Dummen Schwede"
Disney på julafton
Dresden-porslin
Döpa
Elavbrott och nativitet
Eldflugor
Encyclopedia Brittanica
Eros på Picadilly Circus
Fåglar
Forell
Förfrysning
Galilei
GI-index
Grävlingsbett
Guldfiskminne
Gurkor
Harar
Holland?
Hongkong
Hormoslyr
Hjärnan
Humlor - kan de flyga?
Indiankvinnor
Internet
Ishockeyproffs
Ignatius
Insekter
Jesus
Jesuiterna
Jordnötter
Julius Caesar
Kantor
Karl XII
Kastmärken
Kinaschack
Klockan
Konfucius
Kristian Tyrann
Kronärtskockor
Kultur
Käring
Lenin
Linné
Ludvig XIV
Luther på axeln
"Man tager vad man haver"
Mark Twain
Marx, Karl
Minutvalsen
Mozart-effekten
Muck
Myter
Napoleon
Nattduksbord
Norr
Nostradamus
Orkidéer
Ormar
Orson Welles
Pingviner
Potemkin-kulisser
Predikan på latin?
Profeter
Pythagoras sats
Påsk
Regnskogar
”Religionen - ett opium”
Rädisor
"Rättigheter" i trafiken
Saltvatten
Sankta Lucia
Silkesmaskar
Sverige och självmord
Skiftnyckeln - svensk?
Skrot och korn
Stenåldersmat
Stretching
Studentsången
Gunnar Sträng
Svenska - ett pyttespråk?
Syrsor
Termos
Thailand
Torktumlare
Tornsvalor
Turkiska bad
Twain
Upphovsrätt
Vatten - dricker vi för lite?
”Var och en blir salig på sin fason”
Victorias prydhet
Vindruvskärnor
Vinterköld
Vise män; hur många?
Voltaire
Waterloo
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Lexikon2
Till Startsidan
Absint,
den starka, malörtskryddade spritdrycken som var på modet bland konstnärer och författare i slutet av 1800-talet är efter många års totalförbud tillbaka på Systembolagets lista. Eller...? Jo, visst var den förbjuden i de flesta europeiska länder – men aldrig i Sverige!
Alla sätt är bra utom de dåliga
Felciterat från Voltaire. Ursprungligen står det "Alla sätt är bra utom de tråkiga!" i förordet till en bok han skrev 1738.

Albinonis Adagio
Stackars Remo Giazotto! Denne 1900-talskompositör skrev en gång ett stycke där han utgick från en ackordrunda av barocktonsättaren Albinoni. Han använde alltså Albinonis ackordföljd i några takter, inget annat. Resten är eget. Sedan dess hör man musiken i otaliga filmer som vill slå an en sorglig ton, på oräkneliga begravningar och på snart sagt alla "Best of Baroque"-skivor. Och hur skriver man titeln? Jo: Adagio av Albinoni! Snacka om att missa royalty!
Arga unga män
är ett uttryck som tillskrivs britten John Osbornes drama Look back in anger från 1958, men det förekommer inte där. Istället var det i en samtida tidningsartikel som man förutspådde att Osborne skulle gå till eftervärlden som just en arg ung man.
Askonsdag
är INTE namnet på onsdagen i passionsveckan (den s k stilla veckan) oavsett vad ni än sett och hört. Askonsdagen inleder den egentliga fastan före påsk. Missuppfattningen att den hör hemma i stilla veckan är urgammal, men det gör ju inte missuppfattningen sannare. Onsdagen i passionsveckan (dagarna före Påsken) kallas dymmelonsdag pga att man "dymlade" (dvs dämpade) kyrkklockornas kläppar den dagen – något man för övrigt gör på sina håll än idag!
Se även Påsk
Amadeus
är namnet på en pjäs som blev en stor teatersucce och en ännu större filmsucce. Det är också namnet på en känd svensk populärmusiksångerskas son. Men det är inte tilltalsnamnet på en österrikisk tonsättare med efternamnet Mozart. Dennes fullständiga namn var Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, men kallades ofta Amadé. "Amadeus" kallade han sig själv enbart på skämt.
Det florerar många felaktigheter kring Mozart som borde korrigeras, här kan nämnas i korthet:
  • Han förgiftades inte, utan dog en naturlig, om än förtidig död.
  • Salieri var inte hans fiende, snarare hans vän.
  • Han var inte utfattig pga usla inkomster, utan till följd av dålig förmåga att hålla i pengar.
  • Han dog inte bortglömd; uppe i det avlägsna Sverige skaldade Bellman en hyllningsdikt till hans ära en månad efter Mozarts död. Och var han känd och uppskattad häruppe kan man tänka sig hur det var ute i det "stora" Europa...
Aftnar
Om det är ett uttryck för otålighet eller inte är svårt att döma om, men vi svenskar är ganska ensamma i världen om att fira dagen före högtiden. I ett barnprogram med frågesport kunde man nyligen programledaren fråga vilken högtid man firar till minne av Jesu födelse. Det korrekta svaret angav han vara JULAFTON. Det korrekta svaret är förstås Juldagen. En dag som numer kan ses som ”mellandag” i reklamutskick...
Men vadan detta brådskande i firandet? En  orsak kan vara  att en ny dag förr ansågs börja klockan 18.00 kvällen innan (!). Det låter kanske konstigt, men ta vilken helg som helst som exempel. Helgsmål inträder ju inte på fredag kväll utan lördag klockan 18.00. Med det sättet att indela högtidsdagarnas inträdande skulle julen alltså infalla klockan 18.00 på julafton. Strikt sett är det dock inte julafton utan juldagen som är högtidsdagen, och så är även fallet med midsommar m fl högtider.
Badkarsvirveln
roterar åt olika håll beroende på vilket halvklot man befinner sig på... tros det allmänt.
Det är inte sant. Den s k corioliskraften, som är inblandad i sådana här sammanhang, är inte tillräckligt stark för att kunna påverka en badkarsvirvel. Det handlar istället om hur stort badkaret är samt, som så mången gång förut, om slumpen.
Bambi är inte ett rådjur, åtminstone inte i Disneys tappning. Och Bambi är heller inte en tjej! Det är en vitsvanshjortshane.
Barn
"Begreppet barndom är en modern uppfinning; före 1700-talet såg man  barn enbart som  små vuxna"
Detta påstående härstammar från den franske forskaren Philippe Ariès och har bortåt 40 år på nacken. Det har ingen vetenskaplig grund. Historien är full av bevis på motsatsen (ta till exempel romaren Quintilianus´ skildringar av en god pedagogik för barn)
BH-bränning
påstås ha varit allmänt förekommande under 60-talet. Fenomenet är i själva verket en konstruktion som fått stå som symbol för kvinnans frigörelse, särskilt i USA. Att några manifesterande bränningar av BH:ar skulle ha skett finns det inga belägg för.
Bibeln
är en bok som påstås innehålla en massa begrepp och fraser vilka i själva verket är gamla floskler som folk under tidernas lopp tillskrivit den. Exemplen är otaliga, här ett axplock:
Gud hjälper den som hjälper sig själv”.
Aisopos, han med fablerna, ni vet, har en gång sagt något liknande. Men det står inte att finna i Bibeln.
Var och en blir salig på sin fason”.
Det står inte i Bibeln; i själva verket går det stick i stäv med judendomens (GT) och kristendomens (NT) budskap.
Bra karl reder sig själv” lyser också med sin frånvaro i Bibeln.
Blyertspennor
innehåller inte bly, utan grafit.
”Julius Caesar hittade på orden Alea iacta est när han gick över floden Rubicon”
Det kan nog hända att Caesar uttalade dessa klassiska ord, men de är inte Caesars egna. Han citerade komediförfattaren Menandros, och dessutom påstår historikern Plutarchos att han sade ”Må tärningen kastas” på grekiska, vilket skulle bli Anerrífftô kýbos.

”Et tu, Brute”
Shakespeare låter Caesar uttala dessa ord, när denne i sin dödsstund får nådastöten av Marcus Brutus. Det finns inga historiska belägg för detta. Vissa källor nämner dock att han skulle ha sagt Tu quoque, fili (”Även du, min son”), men det finns, liksom i fallet med Rubicon, även en grekisk variant: Kai sy, téknon (”Även du, son”). Grekiska var för romarna vad latinet är för våra dagars språksnobbar, så helt otänkbart är det måhända inte.
Catgut,
det där som kirurgerna syr ihop folk med, är sitt namn till trots inte hämtade ifrån katter. Istället är det får och getter som fått släppa tarmarna till.
Colonel Bogey
Hur många gånger har man inte hört ledmotivet i filmen Bron över floden Kwai kallas Colonel Boogie (ibland till och med med uttalet ”Kållånell Boggi”). Låten påminner inte ens om en boogie-woogie utan är en klockren marsch. Den skrevs av pseudonymen Kenneth J Alford som hade tjänstgjort under en viss överste med öknamnet Bogey. Marschen skrevs förresten långt före filmen om bron.
Chop suey
är inte en traditionell kinesisk maträtt. Den "uppfanns" av kaliforniska invandrade kineser.
Dagis
I augusti 1998 kom läroplanen för Förskolan. Detta innebar det definitiva slutet för begreppet "daghem", eller "dagis" som det heter i folkmun. I och med denna reform har man markerat att förskolan bedriver en kvalificerad och väl underbyggd utbildning av våra mindre barn. Tyvärr blandar man ihop "förskola" med "förskoleklass", vilket är namnet på den klass 6-åringar går i – efter förskolan! Det verkar tyvärr mycket svårt att få media att använda de riktiga begreppen, inte minst som dagis är ett kort och bra rubrikord.
Många människor reagerar negativt på korrigeringen och tror det är en parallell till "lokalvårdare", "hygientekniker" etc, En hel avdelning av vår lärarkår väntar dock på upprättelse och tillbörlig uppskattning. Och det kan vi väl ge dem, eller hur? Det är trots allt inte dagtidsförvaring det handlar om, vilket ordet daghem ger associationer till.

Darwin
tillskrivs ofta begreppet »Survival of the fittest«, på svenska ungefär »De starkares överlevnad«, men han som myntade detta begrepp hette Herbert Spencer och använde det bl. a. i sin bok Utvecklingsläran.
Die dummen Schweden
Tanken att andra folk skulle ha särskilda talesätt för att beteckna oss »dumma« svenskar kan kanske härledas från att vi tror oss vara föremål för andra folks skärskådning. I själva verket är andra folk precis som vi, dvs de tänker inte på andra folk överhuvudtaget. Något vedertaget tyskt uttryck typ »de dumma svenskarna« existerar i vart fall inte, och inte hos något annat grannfolk runt oss heller. Lustigt nog tillskriver även danskarna tyskarna ett liknande uttryck, nämligen »Die dummen Dänen«. Och vi som trodde de hade så höga tankar om sig själva…
Disneys ”julsånger”
Märkligt nog har vi svenskar gjort en tradition av att titta på ett särskilt TV-program på julafton (se Aftnar). På otaliga julavslutningar, julshower och julskivor hör man också en hoper av melodierna från Kalle Anka-programmet. Låt oss se vad de består av:
* Leksaksparaden i tomteverkstaden sker till tonerna av Franz Schuberts Militärmarsch i D-dur, som ursprungligen inte har ett skvatt med jul att göra;
*Bella Notte är en sång ur filmen Lady och Lufsen och handlar om en natt under stjärnorna under pågående högsommar utan en endaste tomte i sikte;
* When you wish upon a star är en jazzstandardlåt med astrologisk texttematik (kvasireligiös enligt Disneyprincipen "stöt dig inte med någon religiös gruppering; något som var angeläget i smältdegeln USA);
* Kolibri-snutten: ja, var finns julkopplingen?
Dresdenporslin
har, namnet till trots, sitt ursprung i Meissen, inte Dresden.
Döpa någon till något
Varje dag, i så gott som varje media, förekommer uttalanden där man använder ordet "döpa" i bemärkelsen ge någon eller något ett namn. I otaliga filmer, böcker och TV-program ser man en präst säga "Härmed döper jag dig till XXX". I själva verket har det aldrig någonsin i  historien hänt  att en endaste präst döpt någon till ett namn. Det kristna dopet är ett upptagande i den kristna gemenskapen, inom Svenska Kyrkan även i själva samfundet. Missuppfattningen härrör från den tid då föräldrarna ville låta Gud och församlingen vara de första som fick höra barnets namn. Namnet har barnet redan fått, och att det överhuvudtaget nämns i dopritualen har att göra med att det är viktigt att det verkligen är rätt person som döps. Man kan vända på steken och fråga en baptist om hur det ligger till: de praktiserar vuxendop - hette de som döps som vuxna inget innan dopet? Och hur var det med Olof Skötkonung, som lät döpa sig i Husaby källa: inte var det väl för ett namns skull?
Verkar det petigt? Borde kyrkan ge vika och kalla dopet något annat? Knappast, de var ju först. Dop betyder dop och inte namngivning. Här är språkpoliseri befogat och t o m angeläget för att inte urholka begreppet.
Har ni förresten tänkt på att man i engelsktalande filmer aldrig hör någon använda ordet »christening« om att ge någon ett namn, utan det mer korrekta »name«? Varför gör vi inte vi svenskar det då? När vi nu härmar dem i allt annat...?
Elavbrott
är statistiskt sett inte det nativitetshöjande fenomen det antas vara. Det hade ju varit lite kul om så varit fallet, men inga pucklar i diagrammen stödjer teorin.
Eldflugor
är inte flugor, utan en sorts skalbaggar.
Encyclopedia Britannica
gavs visserligen först ut i Skottland (på 1760-talet), men sedan 1920 har redaktionen sitt säte i Chicago. So much for Britannica...
Erosstatyn på Picadilly Circus
finns inte! Den berömda statyn med vingar och pilbåge, skapad i aluminium av Alfred Gilbert 1893, föreställer Anteros (i grekisk mytologi tvillingbror till Eros). De pryda Londonborna var inte riktigt tillfreds med statyns nakenhet, men statyn kom sedermera att gå under namnet "Barmhärtighetens kristna ängel", och det namnet föll mer på läppen. De flesta tror som sagt att statyn föreställer Eros, men trots närheten till Londons "köttsligare" kvarter (Soho, t ex) så stämmer detta alltså inte. Anteros representerar den besvarade, mognande kärleken.
Fåglar
"Om man börjar mata småfåglarna på vintern, måste man fortsätta".
Om fåglar får mat av någon människa och sedan utfodringen slutar, letar de helt enkelt upp maten någon annanstans. Konstigare är det inte, enligt ornitologerna själva.

"Det är grymt att slänga risgryn på brudpar, för risgrynen sväller i småfåglarnas magar"
Ännu en gammal missuppfattning om småfåglar. Enligt ornitologerna klarar fåglarna visst av att smälta risgrynen, liksom vi människor. Det krävs nämligen kokning för att riset skall svälla.
Vilket förresten tar kål på trovärdigheten i episoden i Mobergs Utvandrarepos, där en kvinna dör av sprucken magsäck efter att ha ätit sig mätt på osvällt ris.

Forell
Ofta har det nog hörts sägas, fiskare emellan: ”Vi fick varsin forell när vi fiskade igår...”
Tro det eller ej, men det finns ingen fisk som heter forell! Forell är namnet på en tillagad öring, dvs en maträtt! Det är med andra ord lika galet att kalla en öring forell, som det vore att ge sig ut på böcklingfiske.

Förfrysning
”Om man förfrusit t ex näsan, är det bästa botemedlet att gnida den med snö”.
Av alla helgalna vanföreställningar tar nog denna priset! Min egen gissning är att den kan härledas från den urgamla folkmedicinska principen ”ont ska med ont fördrivas”.
Men det kanske stämmer, säger någon?! Tja, låt oss gissa bästa vården: vi ordnar så att den skadade delen av kroppen antingen slutar kylas ned... eller så kan vi ta något kallt och kyla ner ännu mer! Gissa vilket som är bäst...
”Och likväl rör hon sig”
Matematikern och fysikern Galileo Galilei påstås ofta ha uttalat ovanstående ord (på hans eget språk blir det Eppur si muove) efter att inför inkvisitionen ha avsvärjt sig sina tidigare påståenden att jorden kretsar kring solen. En omhuldad gammal faktoid.
GI-index - vad är sant?
GI (Glykemiskt Index) är, kort uttryckt, ett mått som rangordnar livsmedel efter hur snabbt de bryts ned och absorberas i tarmen. Man talar om ”snabba” resp. ”långsamma” livsmedel. Påverkan av blodsockernivån mäts på ett standardiserat sätt, och det hela uttrycks alltså som GI. Och som vi vet är det på allas läppar. Men stämmer det?
Så här säger Claude Marcus, professor på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge sjukhus:
”Man lurar folk. En frisk människas blodsocker åker inte berg-och-dalbana på det sätt som GI-folket vill få oss att tro. Diabetiker är de enda som har sådana problem. Och det är obehagligt att så många människor tjänar så mycket pengar på det här”. (Källa: GP)
Så här säger Annika Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelverket:
”GI, det är våra gamla kostråd i ny tappning [...] ”
Hon kommenterar exemplet kokt potatis, som enligt GI-tabellerna har ett högt (alltså negativt) värde:
”Tabellerna stämmer inte. Olika sorters potatis ger skilda GI-värden. En påse King Edward kan ge bättre GI-värde än Asterix. Men det spelar också roll om potatisen kommer från västkusten eller Skåne, om den är ångkokt eller kanske först tärnad och sedan kokt - eller kokt, svalnad och sedan uppvärmd igen”. (Källa: GP)
Grävlingar
”Lägg knäckebröd i stövlarna om du vill slippa bli biten av en grävling”.
Varken tänder eller käkspann på grävlingen är dimensionerat för att knäcka en människofot. Det här rådet är i paritet med det att ”gnida köldskador med snö”.
”Guldfiskar har extremt kort närminne”
I så fall har fåglarna det också. Båda sortens djur har ungefär samma minneskapacitet. Forskning visar att guldfisken kommer ihåg saker som hänt ca tre månader tillbaka. Tidsuppfattning och inlärningsförmåga finns där också bakom pannbenet. Så det kanske är djurplågeri i alla fall med den där vattenskålen…
Gurkor
är inte grönsaker utan frukter.
Harar och kaniner är gnagare
Nej, de tillhör ordningen hardjur. En hare och en kanin är heller inte medlemmar av samma art. Men släkt är de!
Holland
Vi har som bekant en nation i Europa med väderkvarnar, tulpaner, träskor och kända konstnärer. Vad kallar vi dess innevånare? Tja, engelsktalande kallar dem "dutch", vilket med rätta retar invånarna, för det är en felaktig benämning. Men vi svenskar är inte mycket bättre. Vi kallar dem holländare, rubb och stubb. Trots att Holland i själva verket är namnet på två provinser, Nord- respektive Syd-Holland, som visserligen utgör en viktigt del av nationen, men en pyttig sådan. Nederländerna är namnet på hela nationen.
Hongkong kallas ofta stad, men det är faktiskt en administrativ region. Största staden i Hongkong heter Kowloon. Hongkongs huvudstad heter Victoria City.
Hormoslyr
sägs ha tagit livet av en man, vilken en gång ska ha druckit det för att bevisa dess ofarlighet. Vem han var (det finns många förslag) är oklart, man det enda man kan säga säkert, är att det är en bluff.
Lars Foss, den mest utpekade, har själv kommenterat sin ”död” offentligt, många år efter att han drack den där slurken. Han överlevde, precis som de experter han tillfrågat sa att han skulle.
Hjärnan
”Hjärnan använder vi inte fullt ut; i bästa fall bara tio procent av dess kapacitet”
Vi har bevisligen inga reserver som ligger oanvända däruppe på kontoret. Människan har användning av hela sin hjärna regelbundet, dock inte så att dess alla delar är ”på” oavbrutet. Pratet om att man kan träna upp ”hela sin hjärnkapacitet” lyser stark new age-varning.

Hjärnceller
”När man super dör hjärnceller”
Alkohol gör inte att celler försvinner, utan att cellerna får svårare att samarbeta. Studier visar att gamla alkoholister har samma antal hjärnceller (ca 20 miljarder) som helnykterister.
Humlor
påstås som bekant inte kunna flyga ”egentligen”. Det är förstås rent nonsens, eftersom de de facto kan flyga. Men vad som skulle bevisas med påståendet är ungefär att det antingen finns någonting som vetenskapen inte kan förklara (”de har ju så små vingar till den där stora kroppen”), eller också att de flyger av övernaturliga skäl. Det finns mycket som vetenskapen inte kan ge oss svar på, men att humlor, eller ska vi säga varför humlor kan flyga, är sedan länge påvisat och klart. 
Indiankvinnor
kallas ju ofta squaw. Själv har jag länge trott, och angett i detta lexikon, att ordet egentligen är en grov förolämpning. Jag citerar mig själv:
Faktum är att ordet på mohawk-språket betyder ungefär ”vagina”, fast med en mer vulgär ton...
Det visade sig dock att det var en slamkrypare: ordet squaw betyder inte vad som står ovan. Mer står att läsa här.
(Tack till Peter Olausson för tipset!)
”Internet, en fluga som snart surrat färdigt”
påstås kommunikationsministern Ines Uusmann ha sagt, enligt en artikel i Svenska Dagbladet 1996. Det var taget ur luften, hon är oskyldig.
Ishockeyproffs
”Uffe Sterner var vårt första NHL-proffs”
Denna vanföreställning förekommer t o m i spelet Trivial Pursuit! Sterner anges stundom som den förste europé som fått komma med i NHL (1965 närmare bestämt). Men Gustav ”Gus” Forslund var proffs i Ottawa Senators redan 1932!
Ignatius av Loyola
påstås ofta ha varit soldat till yrket när han upplevde sin stora omvändelse i livet. Det korrekta är att han var hovpage med sekreterares uppgift.
”Insekter har sina känselspröt för att känna med”
De små krypen kan bl a känna smak, temperatur och tryckskillnader med håren på känselspröten, men trevar de med dem som om de var blindkäppar? Nix!
”Jesus föddes i ett stall”
Bibeln nämner bara att hans mor Maria ”lade honom i en krubba”. Det innebär ju för all del att sannolikheten är ganska hög för att miljön var djurtät, men ordet stall – eller ladugård, för den delen – förekommer inte. Mer sannolikt är att Maria placerade honom i en annan del av värdshuset, eller till och med rummet där hon befann sig; judarna på Jesu tid (precis som svenskarna fram till inte alltför länge sedan) delade boning med husdjuren. Djuren placerades oftast på en annan marknivå än folket.
Jesuiterna
”Ändamålet helgar medlen” påstås ofta vara Jesuitordens devis. Ifrågavarande orden är så trötta på denna lögn att man en gång utfärdade en belöning till den som kunde ta fram ett enda bevis på att jesuiterna någon gång sagt så. Ännu har ingen vunnit...
Läs mer om grundaren:
Ignatius av Loyola
Jordnötter
är inte nötter, utan ärtor.
Julius Caesar föddes med kejsarsnitt
Visst var romarna duktiga (rentav strålande) kirurger med tanke på sina förutsättningar, men ett kejsarsnitt hade Julius´ morsa inte överlevt med aldrig så bra läkare runt sig. Och hon levde i alla fall i nästan femtio år till efter nedkomsten!
Kantorer
För de flesta är kantor ett annat ord för kyrkomusiker. Men kantor är inte ett namn på ett yrke, utan en befattning.
I Sverige finns det två befattningar inom denna yrkeskår: kantor och organist. Sett till utbildningens omfattning motsvarar det ungefär skillnaden mellan sjuksköterskor och läkare. Organister är dock, till skillnad från läkare, vana vid att tituleras som en mindre utbildad kollega. Faktum är, att inte ens alla präster har skillnaden klart för sig. Det finns kantorer i Sverige som fått sin examen efter en sexveckorskurs, medan de flesta organister har sex (eller fler) års utbildning i bagaget.
I vårt grannland Norge är det emellertid tvärtom; där är organisterna de med den kortare utbildningen medan kantorerna är de med högskoleexamen. För att nu krångla till det. 
Karl XII var nykterist
Nej, det finns samtida dokument bevarade som  hävdar att kungen åt och drack som de flesta i sin omgivning. D v s rätt mycket, med våra dagars mått mätt.
Karl XII utropade "Detta skall hädanefter bliva min musik" då han landsteg på Själland och hörde kulorna vissla runt honom för första gången
Dessa ord blev lagda i konungens mun av fransmannen Voltaire i dennes berömda bok om hjältekonungen från 1731.
Kastmärken
Den där pricken hinduer har i pannan anger inte kasttillhörighet. Inte heller markerar färgerna något - det rör sig helt enkelt om en ren prydnad. Förr har en specifik färg kunnat markera t. ex. att en kvinna är ogift, men det gäller i de flesta fall inte längre.
Kinaschack
kommer inte från Kina. Det har sitt upphov i det s.k. Halma-spelet och är från det sena 1800-talets Tyskland.
Klockan 24
finns förstås inte; vi går ju från 23.59.59 till 00.00.00. En självklarhet som ibland glöms.
Konfucius
är mannen bakom det populära uttrycket En tusenmilafärd börjar med ett steg, tror många. Lao Zi är i själva verket den som är "skyldig".
"Kristian Tyrann kallas Kristian den gode i Danmark"
Vi tycker alla att kontraster och ytterligheter är fascinerande, men tyvärr: kungen Kristian II, han som ställde till Stockholms blodbad ni vet, har aldrig haft tillnamnet Den Gode i Danmark, hur roligt det än vore med den stora kontrasten till öknamnet Tyrann. Det är ett önsketänkande som dessutom är ganska nytt.
Kronärtskockor
är inte grönsaker! Det är outslagna blommor. Kronärtskockor är dessutom en sorts tistlar som inte är släkt med jordärtskockor (dessa är mer befryndade med solrosor).
Kultur
är något som, enligt en populär vanföreställning, föranledde Hermann Göring (eller Joseph Göbbels, enligt vissa) att "sträcka sig efter sin revolver". Sanningen är att orden hör hemma i en pjäs av Hanns Jost. Och det är inte en revolver det handlar om , utan en Browning. Och det vet väl alla, att en Browning inte är en revolver, utan en pistol. Eller hur...?
Känguru
sägs ibland ha varit det svar en aborigin gav en av James Cooks besättningsmedlemmar, på frågan vad det märkliga, skuttande djuret med magpung hette på deras språk. Kangaroo skulle då motsvara aboriginens ord för ”Jag förstår inte vad du menar”, eller något i den vägen (historien varierar).
I själva verket härrör ordet från ett språk som talades i det nuvarande Queensland, guguyimidjir, och på det språket hette djuret ganjuru.
Käring
är ett ord som enligt vissa inte ska tas som en elakhet, "för det har med kär att göra". Det är fel. På isländska heter det kerling, på norska kjerring och danska kaelling. Det rör sig om en femininbildning till ordet karl, rätt och slätt. Inte alltför smickrande för en kvinna, således.
Lenin och omeletterna
Lenin, Mao och Stalin hade miljontals människors död på sitt samvete och har alla var för sig tilldelats den tvivelaktiga "äran" att ha myntat uttrycket "Man kan inte göra omelett utan att knäcka ägg". Uttrycket finns dock belagt redan på mitten av 1700-talet.
Linné
antas allmänt ha varit en godmodig och snäll man, där han satt på blomsterängarna och gav namn åt örter åt höger och vänster. Många förtjänster hade denne man, inte tu tal om annat, men ödmjukhet, saktmod och snällhet stod tyvärr inte på listan (och dessutom hade åtskilligt i flora och fauna erhållit latinska namn redan innan Linnés tid).
Ludvig XIV
av Frankrike tillskrivs det berömda citatet "Staten - det är jag!", men det är inte historiskt riktigt utan en efterkonstruktion.
Luther
"Det är gamle Luther, du vet..." "Luther på axeln, du vet..."

De senaste åren har sett ett massivt flöde av information - från både kyrkligt och okyrkligt håll - med samma budskap: Luther var inte den glädjedödande moralist som han skällts för! Bl a har skådespelaren Per Ragnar turnerat Sverige kring med en hel föreställning på enbart detta tema. Vi vet idag att det som menas med "Luther, du vet" i själva verket har sin orsak i helt andra, senare levande personers inflytande. Luther själv var en levnadsglad själ som tyckte mycket om en bärs eller två i goda vänners lag, och inte skämdes han för det heller.
Men det verkar rätt hopplöst med informationen, för den gamla missuppfattningen fortlever i alla fall, inte minst bland journalister och kulturvetare, vilka borde veta bättre.
"Man tager vad man haver,som Kajsa Warg sa".
Sa hon? Inte i sin berömda kokbok i alla fall. Följande ord  förekommer: Man tager vad man så hava kan.
Marx, Karl
Se "Religionen är som ett opium för folket"
Mark Twain
påstås ligga bakom det ofta citerade "Alla talar om vädret men ingen gör något åt det!". I själva verket är en vid namn Warner upphovsman (redaktör på tidningen Hartford Courant i slutet av 1800-talet).
Ett annat uttryck Twain vanligen tillskrivs lyder "Wagners musik är bättre än den låter", men det är Bill Nye som ligger bakom den kvickheten.
Minutvalsen
av Chopin är inte skriven för att spelas på en minuts längd. Chopin själv kallade den aldrig Minutvalsen, och den går inte att framföra på den tiden utan att resultatet blir Kalle Anka. Jag har (och många med mig) själv provat.
Mozart-effekten
En studie för ett antal år sedan påstås ha visat att studenter som lyssnade på Mozarts musik klarade vissa delar av ett intelligenstest bättre. I själva verket testade man aldrig med någon annan sorts musik, och resultaten har aldrig kunnat upprepas. Det är möjligt att musiken enbart gjorde studenterna mer alerta under testet. I så fall är det möjligt att uppnå samma effekt på många andra sätt. Det finns alltså i nuläget inget som bevisar teorin att vi blir smartare av Mozarts musik (eller någon annans heller, för den delen),
Muck
sägs ofta vara en förkortning för "militär utryckning, civila kläder", men det är en felaktig efterkonstruktion. Ordet är gammal kåkfararslang och ursprungligen hämtat från romani, där det betyder "fri".
Myter
"Myter är osanna historier eller t o m lögner"
I vårt dagliga tal kallar vi vandringssägner för "myter". En del skulle kanske kalla detta lexikon för ett mytlexikon. Tyvärr tror många att ordet myt är synonymt med lögn eller någon sorts spridd felaktighet. När vissa talar om skapelseberättelsen i Bibeln talar de om skapelsemyten och tror att det med automatik betecknarlögn. Likaså myterna i de grekiska sagorna. Exemplen är otaliga.
I själva verket ligger det större djup i begreppet än så. Om vi tar exemplet med skapelsemyten, betecknar myt en berättelse som hjälper oss att tolka något allmänmänskligt, för att vi ska få en förståelse av något. I förlängningen kan alltså en myt vara "sann", i det fall den t ex traderar, för en uppväxande generation, något som svarar på en stor, existensiell fråga.
Ett ord på väg att urvattnas i dagligt tal, alltså.
Napoleon
"Napoleon var kort, det vet ju varenda människa"
Faktum är att han var lite över 168 cm i strumplästen. Det låter inte så långt i våra öron, men det är över den manliga medellängden på det tidiga 1800-talet.
Nattduksbord - vad är en nattduk?
Svaret är: ingenting! Det finns inga dukar för nattbruk.
Det handlar om en feltolkning av ordet natt-tyg, dvs grejer som kan komma till användning nattetid, såsom kammarljusstakar, näsdukar, vattenkaraffer o dyl. När man säger ordet nattyg, låter det väldigt likt nattduk.
Ordet tyg är förstås inte någon sorts textil, utan samma tyg som vi hittar i ord som verktyg, fartyg m fl. Ting, grej, grunka, pinal...
Ordet nattduksbord anses inte som felaktigt i ordböckerna, det går bra att säga och skriva så. Men det kan förstås vara roligt att veta hur det egentligen förhåller sig, eller hur?
Norr om - vadå?
Jordens breddgrader talar sitt tydliga språk. Ändå kan man bli överraskad när man ser att Toronto ligger söder om Venedigs grad. London snuddar vid Alaskas syngräns Aleuterna. Både Berlin och Warszawa ligger närmre Nordpolen. Och en Washingtonbo har närmre till ekvatorn än t ex Mallorcainnevånaren.
Nostradamus
Michel de Nostredame, 1500-talsapotekaren som är mer känd under sin latinska namnversion Nostradamus, uppbär en enorm respekt för sina profetior som, enligt okritiska källor, slagit in och fortsätter att slå in. I själva verket använde sig denne man av en klassisk charlatanteknik: säg mycket och gör det dunkelt, så läser folk in vad de vill ska hända. Vi efterkonstruerar, för vi vill att han ska ha rätt eftersom det vore spännande om han hade det, helt enkelt. Hans samtida, däremot, gnällde ofta på honom för att hans spådomar så ofta slog fel.
Orkidéer
är inte så sällsynta som det sägs. Hos oss är de fridlysta för att förhindra utrotning, men de finns över hela klotet; familjen Orchidaceae består av ca 20000 arter!
Ormar
påstås ofta vara stendöva, men faktum är att de begåvats med ett hörselben som gör att de kan uppfatta åtminstone låga frekvenser.
Orson Welles
gjorde 1938 en radiopjäs om en fingerad invasion från rymden, vilken orsakade masspsykos bland amerikanerna med igenproppade motorvägar av flyende människor som följd. Det vet ju alla. Eller?Kanske inte. Samtidens tidningar verkar ha blåst upp det hela (i den mån de överhuvudtaget uppmärksammade det hela). Därefter har den redan överdrivna historien ständigt bretts på för att göra en bra historia bättre.
En berättelse gäller en familj med bensinstopp i en biltunnel. En polisbil ska ha anlänt i sista stund för att förhindra familjefaderns barmhärtighetsmord av sina egna barn - han ska ha tagit billyktorna och sirenerna på polisbilen för UFO:t som de flytt för, och därför velat bespara sina barn allehanda förmenade fasor när utomjordingarna kommit ifatt dem.
Det är en bra historia, men fakta som styrker den är värre att få fram.
"Pingviner finns enbart på Sydpolen"
Det finns sjutton pingvinarter och av dessa lever de flesta på andra platser än Antarktis! Åtta av dem lever på Nya Zeeland, men man hittar pingviner ända uppe vid ekvatorn (galapagospingvinen).

Potemkinkuliss
Statsmannen Grigorij Potemkin påstås ha låtit sätta upp fejkade husfasader á la teaterkulisser där kejsarinnan Katarina II skulle passera på sin Krimresa 1787. Detta för att ge henne intrycket av att landsbygden blomstrade i välstånd och skönhet.
Sanningen? Det är en skröna. Man kan berätta många rätt hiskeliga historier om Potemkin som är alldeles sanna, men den här är uppdiktad.
Predikningar på medeltiden
påstås väldigt ofta ha framförts på latin av prästen. Så är inte fallet. Under medeltiden var Sverige katolskt, och de delar av mässan som alltid ingår (mässans så kallade ordinarium), lästes eller sjöngs visserligen på latin. Predikan, däremot, är ett moment där det som sägs är nytt för varje gång, med ett personligt tilltal gentemot församlingen, och det har aldrig varit av intresse för någon katolsk präst att ingen av åhörarna förstår vad han säger. Påståendet att predikningarna hölls på latin är en gammal faktoid som härrör från den tid då den lutheranska statskyrkan gärna framställde katoliker i så svart dager som möjligt.
"Profeter är sådana som förutsäger saker"
Det är en vanlig missuppfattning att profeterande alltid innebär ett förutsägande av framtiden. Snarare handlar det om en gudsman/kvinna som får ett budskap från sin gud och för det vidare till folk som av av någon anledning inte är lika lyhörda. Ett språkrör, helt enkelt. Profet och spåman/siare är alltså inte adekvata synonymer.
Pythagoras sats,
den som säger att "om c är längden av hypotenusan i en rätvinklig triangel och a och b är längderna av kateterna, så är a2+b2=c2", är äldre än filosofen Pythagoras (ca 570–497 fKr). Han kan alltså näppeligen ligga bakom den.
Påsk
är en högtid som bland kristna firas till åminnelse av att Jesus uppstod, inte att han dog, vilket många tror. Givetvis är Jesu död central i den kristna påskhögtidens innehåll, men inte dess huvudsak. Kristendomen firar på sätt och vis påsk varje söndag till åminne av uppståndelsen.
Påsken infaller på  natten till Påskdagen, inte på Skärtorsdagen eller Långfredagen. Påsken finns också i judendomen och där firar man uttåget ur Egypten.
”Regnskogarna är jordens lungor”
Att dessa enorma skogar producerar en massa syre är helt korrekt, men de konsumerar nästan samma kvantitet. Den största syreproduktionen på planeten Jorden står alger och liknande havsväxter för.

”Karl Marx sa, att religionen är som ett opium för folket”
Faktiskt inte. Det var engelsmannen Charles Kingsley som myntade uttrycket. Denne var domprost i Westminster på 1800-talet. Med tiden avancerade han till att bli drottning Victorias kaplan.
Han knåpade ihop äventyrsromaner också, av vilka Westward Ho! blev en stor framgång. Främst är han dock ihågkommen som en av förgrundsgestalterna i den socialliberala, kristna rörelse som föregick arbetarrörelsen i England.
Slagordet var alltså ursprungligen inte så religionsfientligt som man kan tro, utan snarare ett uttryck för kritik mot de egna leden.
Rädisor
tros ofta vara rötter. Vad vi i själva verket äter av rädisan är en del av stjälken. Roten på en rädisa är den sista lilla tråden längst ner på roten... förlåt, stjälken!
Rättigheter
"Fotgängare har rätt att gå över gatan på övergångsställe om det inte finns trafikljus med rödgubbe där".
Ånej, glöm det! Glöm också ordet rättigheter i samband med t ex högerregeln osv. I Trafikförordningen står det INGENTING om rättigheter. Där nämns bara skyldigheter.
Saltvatten
Dricker en skeppsbruten havsvatten, dör han
Här får ni som är kunniga inom anatomi/toxologi etc gärna rätta mig om jag har fel, men under en kort sjukhusvistelse för några år sedan kom jag över en bok på sjukhusets bibliotek, vari man kunde läsa följande intressanta notis:
Havsvatten – eller snarare saltvatten – är faktiskt inte så farligt att dricka som folk i allmänhet tror. Det handlar bara om att inte vänta med att dricka det tills kroppen börjat torka ut. kan det nämligen bli problem.
Det här skulle jag gärna vilja ha respons på ifall någon läsare vet bättre, som sagt. Skicka respons här!
Sången "Sankta Lucia"
Så här sjungs vers två i nio fall av tio:
  Natten var stor och stum, nu hörs det svingar
Texten är ett barn av en tid när språket i sånger kunde vara högtravande på ett annat sätt än i våra dagar. Barn talar (och sjunger) enligt principen "närmsta logiska meningsbyggnad", och då blir det galet i Sankta Lucia eftersom de inte förstår satsbyggnaden, och därför missar sångens riktiga lydelse:
Natten var stor och stum. Nu hör! Det svingar i alla tysta rum sus som av vingar.
Problemet är bara att vuxna sjunger så också. Det finns ju viktigare saker här i livet än att revidera sina inlärda sångtexter. Så man fortsätter sjunga som det barn man en gång var.
Silkesmaskar
är inte maskar, utan larver.
Självmord i Sverige
”Sverige toppar världsstatistiken för självmord”
Att beräkna sådant här är vanskligt, bland annat beroende på att olika länder utreder fallen olika ur rättsmedicinsk synvinkel. Hur man än räknar så hamnar Sverige dock långt ner på listan. WHO har statistik från 2002 där vi ligger på 33 plats.
Skiftnyckeln är en svensk uppfinning...?
Johan Petter Johansson brukar få äran av att ha uppfunnit verktyget, och detta har sagts både i svenska paviljongen på världsutställningar, bakpå mjölkpaket osv. Men tyvärr: Joseph Stubbs från England tog patent på idén redan runt 1850.
Skrot och korn
Uttrycket ”att vara av samma skrot och korn” är från början tyskt och betecknar en pålitlig och rekorderlig person; vom alten Schrot und Korn. Schrot är ett avskuret metallstycke som fungerade som ämne för myntprägling, medan korn betecknar myntets halt av ädel metall. Men på vägen till svenskan har orden missförståtts och gett upphov till ett uttryck med negativ klang.
Stenåldersmat
Det talas i våra dagar om "stenåldersmat". Med detta menas ofta en kost som utesluter spannmål och laktoprodukter men som är allsidig vad gäller kött, frukt, bär, nötter osv. Det heter att vi fortfarande är stenåldersmänniskor och behöver äta som sådana.
Arkeologen Gunilla Eriksson vid Stockholms universitet har skrivit en doktorsavhandling i vilken framgår att folk på den tiden åt efter kulturellt betingade kostvanor, vilka inte var särskilt varierade alls. Man åt med andra ord som man var van, inte utefter vad som fanns att tillgå. Det innebär alltså, konstigt nog, att man kan leta förgäves efter t ex fiskben i en utgrävning nära fiskrika kusttrakter!
Stretching
Så gott som alla som tränar fysiskt idag, stretchar före och inte minst efter ett pass. I bästa tro, för ofta instruerar ju deras träningsledare dem att göra så.
Men företeelsen står numer inte oemotsagd. Flera olika anatomer, sjukgymnaster m fl har det senaste åren försökt förklara (för tjurigt döva öron) att stretching INTE HAR NÅGON FUNKTION! Visst, säger de, känns det bra så gör det då. Men det förhindrar inte skador eller liknande; tvärtom får vissa sjukgymnaster in patienter (t. ex.  proffsdansare) som stretchat sönder sina muskelfästen för alltid.
Kontentan av vad dessa utbildade människor säger är, att stretching inte förebygger, och att den i sin överdrivna användning till och med kan vara skadlig.
Studentsången
Ännu en missuppfattad sång. Sångens första rad brukar få tjäna som slogan i reklamsammanhang när det drar ihop sig till ”studentexamen” (som inte finns längre). Då står det med största säkerhet:
Sjung om studentens lyckliga dar
Om man tittar i en sångbok (modell äldre), ser man att det står:
Sjungom (gammaldags imperativform med betydelsen ”besjung!”) studentens lyckliga dag
Det sista ordet borde väl tämligen lätt ha kunnat bli rätt citerat om man betänkte att det ska rimma på nästa rads slutord, som är ”med friska slag”.
”Svenskan är ett av världens minsta språk”
Av världens ca 6000 språk ligger svenskan bland de 100 första, räknat i antalet talare. 22 språk i världen har status av officiellt språk i mer än en nation, och svenskan tillhör ett av dessa (här avses svenskans ställning i Finland).
Gunnar Sträng och hans vokabulär
Finansminister Sträng tryfferade gärna sina uttalanden med svåra glosor. Mycket har gått till eftervärlden, somligt sant och somligt mindre sant. Till den senare kategorin hör följande från en tidningsartikel:
Jag hesiterar inte att urgera dessa essentiella konklusioner.
Just dessa ord kom aldrig över hans läppar, och han utfäste till och med en hittelön till den som kunde bevisa att han sagt dem.
Syrsor
kan visserligen stridulera (spela), men hör du något i den vägen utomhus på sommaren kan du räkna med att det handlar om vårtbitaren ( familjen Tettigoni´idae) som är i farten. Syrsor uppehåller sig ogärna ute i det fria, nämligen.
"Termosen håller värmen längre om man förvärmer den med kokande vatten"
I TV-programmet Plus avlivades nyligen denna gamla faktoid, när Sverker och gänget prövade dess sanningshalt i samband med ett konsumenttest av några olika termosar. Resultatet visade att det bara skiljde två tiondels grader i temperaturen mellan en förvärmd termos och en i vilken kaffet hälldes rakt ner  utan förvärmning. Det är inom den s. k. felmarginalen, vilket innebär att man kan avfärda hela idén med att först hälla kokande vatten i en termos för att den varma vätskan ska hålla sig varm längre.
Thailands huvudstad heter Bangkok
Nej, det är en KRAFTIG förkortning av världens längsta ortsnamn (enl. Guinness rekordbok). I Thailand kallar man vanligen staden för Krung Thep, som betyder "Änglarnas stad". Asiens Los Angeles, kan man säga.
Torktumlaren sliter på kläderna
Slitage av kläder sker när vi använder dem och även vid själva tvätten. Luddet i torktumlaren är dock lösa fibrer som, om vi inte torktumlat, hade stannat kvar (lösa) i kläderna. Tumlandet sliter alltså inte nämnvärt på paltorna. Allt enligt Konsumentverket.
Tornsvalor
är ingen svala utan tillhör arten seglare. Den korrekta benämningen på den bevingade vännen är därför tornseglare.
Turkiska bad
är inte så turkiska som man tror. De är av romersk typ.
Twain, Mark
Upphovsrätt
Många tror att copyrightsymbolen, det lilla c:et inuti en cirkel, måste anges för att upphovsrätten ska gälla. Densamma har dock ingen som helst juridisk giltighet. Det är bara sedvänja. Ända sedan 1886 har konstnärliga och litterära verk tillhört upphovsmännen med automatik.

En annan, seglivad missuppfattning i detta ämne rör den påstådda ”rätten att stjäla fyra takter ur någon annans komposition”. Någon sådan ”rätt” har aldrig existerat.
Vatten
”Vi dricker för lite vatten. Vi borde dricka mer varje dag”.
Enligt Agnes Wold, docent vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, finns det inga medicinska belägg för att man blir friskare av att dricka mer vatten. Det vi behöver får vi i oss ändå.
Vi kan alltså inte säga generellt, att vi alla dricker för lite. Vilket vi, med lite sunt förnuft, kanske kunde ha räknat ut själva. Hur troligt är det att kroppen inte sänder ut varningssignaler, i det här fallet svår törst, när det krisar? Skulle alla svenska kroppar missa en sådan vital signal som påfyllning av vätska?
"Var och en blir salig på sin tro, står det i Bibeln"
Nej, det står ingenstans. Tvärtom motsäger denna devis allt som Gamla och Nya Testamentet vill ha sagt.
Jämför med Marilyn Mansons påstående ”Det står i Bibeln att man måste vara ett helgon för att komma till himlen”. Inte heller detta står någonstans i Bibeln.
”Victoria, drottningen av England, satte byxor på pianot för att inga nakna ben skulle få synas i hennes närhet”
Engelsmännen på 1800-talet får ofta klä skott för en överdriven prydhet, och praktexemplet på detta brukar vara det ovanstående – falska – påståendet. Det är helt och hållet uppdiktat, säger de som kan sin brittiska historia bättre än vi andra.
”Vinddruvskärnor kan åstadkomma blindtarmsinflammation”
En seglivad gammal missuppfattning säger att kärnorna från vindruvor kan fastna i blindtarmen och orsaka inflammation. Möjligen beror missuppfattningen på, att en liten plugg av hård avföring kan hittas av kirurgen vid operation av blindtarmen, och den skulle med lite god vilja kunna sägas likna en kärna.

Vinter
”En kall vinter följs av en varm sommar”
Nej, det finns ingen meteorologisk statistik som bekräftar något sådant. Det är människans tendens att tänka i kompensationsbanor som spökar i detta påstående á la Bondepraktikan.
Vise män
”De vise männen var tre”
Nej, det står inget i Bibeln om hur många de var, bara att de var stjärntydare från Österlandet. Man har dragit slutsatsen att de var tre utifrån det faktum att de överlämnade tre gåvor (guld, rökelse och myrra, ni vet), men det finns alltså ingen siffra angiven.
Voltaire
Denne 1700-talshumanist påstås ha sagt: Jag må ogilla din åsikt, men jag kämpar med näbbar och klor för din åsikt att uttrycka den (varianter finns, men kontentan är densamma). Det har han inte! En kvinna vid namn Evelyn Beatrice Hall skrev 128 år efter Voltaires död en bok där han menar att denne hade denna inställning till yttrandefriheten. Orden är alltså Halls och inte Voltaires.
Voltaire torde för övrigt vara en av världens mest felciterade kändisar. Inte minst vad gäller hans yttranden på dödsbädden florerar en uppsjö mer eller mindre sanna sista ord.
Waterloo …" OÅTERLOO"
Abba sjöng om Waterloo på klingande engelska, och därför kom det att handla om ”vattentoalett” istället för den belgiska staden Waterloo - som för övrigt inte var platsen för det berömda slag där Napoleon besegrades. Wellington bodde där och skrev hem om segern därifrån, men det var 5 km därifrån, mellan byarna Pancenoit och Mont-Saint-Jean, som slaget stod. Inte en nuffra rätt, således…
Welles, Orson se Orson Welles
Woodstock
Den berömda festivalen 1969 var tänkt att gå av stapeln i staden Woodstock i delstaten New York. Lokalbefolkningen protesterade emellertid, så allt flyttades till bonden Max Yasgurs ägor nära samhället Bethel, åtta mil därifrån.
(Inga artiklar ännu)
Åderförkalkning
innebär inte att kalk lagras i ådrorna. Det är istället kolesterol och fett som täpper igen systemet.
År "0"
kallas året som följde på året 1 f. Kr. och som föregick året 1 e. Kr. Men mannen som ligger bakom den historiska definitionen av tiden för Jesu födelse (han räknade förresten fel med några år) tog inte med något nollår; man räknade därför länge från 1 f. Kr direkt över till 1 e. Kr. Året 0, som ju rimligtvis borde få vara med, tycker vi, infördes först senare i historien. Faktiskt så sent som på det tidiga 1700-talet av astronomer som av olika anledningar behövde nollårets införande.
Åska
  ”Åskan slår aldrig ner två gånger på samma ställe”
Denna urgamla felaktighet kan lätt kan vederläggas med logik: stämmer det så måste antingen blixten eller det som blixten slår ned i komma ihåg nedslaget till nästa gång. Och det kommer ju förstås inte ifråga. Statistiken talar sitt tydliga språk också. Empire State Building har t ex ca 100 åsknedslag per år.
  Den åsksäkraste platsen är en bil (p g a bildäcken)
JA, bilen är en åsksäker plats, men INTE på grund av att den står på gummidäck, utan därför att man omges av ett metallhölje, dvs karossen.
  ”Om man lägger ett ekollon på fönsterkarmen, slår inte åskan ned i huset”
Ren skrock, som märkvärdigt nog lever kvar på sina håll. Sunt förnuft torde väl räcka för att bestrida påståendet (?)
Äpplet i Edens lustgård
Att det var ett äpple Eva lockades att äta vet ju alla, men fel är det likväl. Det talas i 1:a Mosebok bara om någon sorts frukt. Renässanskonstnärer var dock flitiga med att använda äpplet i sina lustgårdsmotiv, och sedan har det fortsatt av bara farten.

Ättestupan, våra förfäders påstådda metod att slippa ligga ute med ATP, är en sedan länge vederlagd missuppfattning. Den har bevisligen aldrig existerat.
Öststatsländerna ligger österut…?
Givetvis gör (eller rättare sagt gjorde) några av dem det, men hur är det i förhållande till oss i Sverige?
Budapest och Stockholm ligger på nästan samma längdgrad. Hela Tjeckien, större delen av Polen, Slovakien och Ungern ligger längre västerut än vad Stockholm gör.
Upp
 
Träna de små grå!
 
Kalligrafi
Start
Musik
Korsord
Gjutning
Gjutning
Böcker!
Limerickar
Start


"Fuga manus"© Johan Gustafsson 2016den 16 november 2017