Renovera statyer- ett udda extraknäck

Favorit i repris

Thorvaldsens berömda Kristusstaty var ett mycket vanligt föremål för kopiering och massproduktion förr. Man ser sådana lite varstans i kyrkor, kapell och bönehus. Åren har gått hårt fram med en del av dem. Denna, tillhörande Tutaryds kyrka, saknade händer, så jag fick göra nya.Se hur det gick till!

  Ett jobb för blådårar?

”Petjobb” är en underdrift när man ska beskriva rengöring, lagning och eventuell bemålning av en staty. Det råkar vara så att petjobb passar mig bra.Jag har i alla fall fått mitt lystmäte: statyn här på bilden, t ex, tog en hel sommar att skrapa ren, millimeter för millimeter. Vill du se hur det gick till och hur slutresultatet blev? Ta mig dit!

Armlös Johannes  

Se ”före och efter”Ta mig dit! 

De här ”avslagna” herrarna...

...är gipsförlagan till Ljungby kommuns statygrupp ”Astrad och Götrad”.Kolla in närmare!

Sankte Per i nyskick

Huvudet var av, sockeln sprucken och nyckeln avslagen. Titta närmre!

Flora-staty

Staty,Flora,renovering,Johan Gustafsson
med ena armen av...
...blev sådan här när hon fick arm och blev rengjord i maj-08. Observera den nya, ”rena” gipslinjen i skarven av armen; här får tidens tand färga gipset med tiden. Inom några månader utomhus kommer skarven att ha samma kulör som resten av statyn.
Klicka för att zooma in

Sankt Jakob

Klicka för att zooma in100 år på en kyrkvind tar ut sin rätt!Förutom en sönder-vittrad stav är hela ytan rejält smutsig. Beställaren vill ha den målad också (vilket den aldrig varit innan). Det är OK när det gäller sådana här enkla gipsstatyer i stora upplagor som inte har något större kulturhistoriskt värde.

Denne gosse

Staty,renovering,gips,Johan Gustafsson
saknar som synes bägge fötterna. Det är på den svagaste punkten statyetterna går av…
 


"Fuga manus"© Johan Gustafsson 2016den 16 november 2017